Zupa z selera naciowego

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiamy improwizację w kuchni...to poznawanie smaków, ich łączenie i zadowolenie, że wyszło.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 duża marchew
    1 pietruszka
    1 mały seler korzeniowy
    5 łodyg selera naciowego
    4 duże ziemniaki
    1 por (biała część)
    2 ząbki czosnku
    2 cm świeżego imbiru
    1 łyżka masła
    2 łyżki przyprawy arabskiej
    250 ml soku pomidorowego
    150 g mięsa mielonego z indyka
    natka pietruszki
    sól, pieprz

Zupa z selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę, seler korzeniowy, ziemniaki kroimy w kostkę. Por, czosnek, imbir siekamy.

    Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy wodą (1,2 l). Dodajemy przyprawę arabską, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Dolewamy sok pomidorowy.

    Z mielonego mięsa formujemy małe kulki, wrzucamy do zupy. Gotujemy 20 min, wrzucamy pokrojony w piórka seler naciowy.

    Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pierzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy