Zupa z selera naciowego z ryżem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo prosta i bardzo smaczna zupa z bardzo zdrowego selera naciowego, z natką pietruszki i ryżem poleca się na obiad :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 łyżka masła
    4-5 łodyg selera naciowego
    2 liście laurowe
    1 ziele angielskie
    ½ pęczka natki pietruszki
    2-4 szklanki domowego bulionu warzywnego (lud drobiowego )
    ½ szklanki ryżu
    sól, pieprz
    1 łyżka startego parmezanu (opcjonalnie )

Zupa z selera naciowego z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuszczamy masło i przesmażmy przez 5 minut pokrojony w plasterki seler. Kiedy seler się zeszkli i delikatnie zmięknie, dodajemy do niego liście laurowe, ziele angielskie i posiekaną natkę pietruszki , zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem 15 minut.

    Po tym czasie wsypujemy opłukany na sicie ryż, przykrywamy i gotujemy zupę do miękkości ryżu tj. jakieś 15-20 minut.

    Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, serwujemy gorącą ( można posypać startym parmezanem ), smacznego ; )

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy