Zupa z serków topionych z prażonymi migdałami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Podana z chipsem z szynki parmeńskiej i rukolą.Polecam.

  • 60 min

Składniki:


  • 700g. serka topionego najlepiej śmietankowego
    10 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
    100g. płatków migdałowych
    4 marchewki
    2 pietruszki korzeń
    3 ziemniaki
    4 litry bulionu drobiowego
    100ml. białego wina
    100g. rukoli do dekoracji
    4 łyżki oleju rzepakowego
    100ml. śmietany 18%
    sól,pieprz biały,gałka muszkatołowa do smaku

Zupa z serków topionych z prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy płuczemy,kroimy w kostkę.
    W garnku rozgrzewamy olej,wrzucamy pokrojone warzywa,zalewamy bulionem,wlewamy wino,dodajemy serek topiony.Zupę gotujemy ok.20 minut,aż warzywa będą miękkie a serek się rozpuści,miksujemy blenderem na gładki krem.Na suchej patelni prażymy migdały,dodajemy do zupy,doprawiamy do smaku,wlewamy śmietanę,gotujemy kilka minut na małym ogniu.W między czasie szynkę rozkładamy na blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160`C na 10 minut.Zupę rozlewamy do miseczek,dekorujemy rukolą,podajemy z chipsem z szynki.
    SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy