Sycąca i pożywna, idealna na zimowe wieczory, choć jak patrzę na obecną pogodę, zastanawiam się czy, mimo środka lata, nie zrobić sobie właśnie takiej zupy !
Składniki:
2 woreczki zielonej soczewicy (200gram),
6 średnich ziemniaków,
3-4 marchewki,
1 dużą cebulę,
2 ząbki czosnku
2 l bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
Papryka mielona ostra lub słodka
Zupa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy w garnku, a następnie całość zalewamy bulionem.
2.Do bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na dużych oczkach tarki marchewkę oraz soczewicę (oczywiście nie gotujemy w woreczku, tylko go rozrywamy i wrzucamy soczewicę wprost do bulionu).
3.Gotujemy aż wszystkie składniki staną się miękkie, czyli jakieś 20-25min.
4.Pod koniec gotowania, gdy soczewica i warzywa będą prawie miękkie wlewamy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką słodką bądź ostrą, ewentualnie zabielamy śmietaną bądź jogurtem.
Po więcej przepisów zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/
Komentarze