Zupa z soczewicą

0 (0 ocen)

Sycąca i pożywna, idealna na zimowe wieczory, choć jak patrzę na obecną pogodę, zastanawiam się czy, mimo środka lata, nie zrobić sobie właśnie takiej zupy !

Składniki:

  • 2 woreczki zielonej soczewicy (200gram),
    6 średnich ziemniaków,
    3-4 marchewki,
    1 dużą cebulę,
    2 ząbki czosnku
    2 l bulionu
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    Papryka mielona ostra lub słodka

Zupa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy w garnku, a następnie całość zalewamy bulionem.
  • 2. Do bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na dużych oczkach tarki marchewkę oraz soczewicę (oczywiście nie gotujemy w woreczku, tylko go rozrywamy i wrzucamy soczewicę wprost do bulionu).
  • 3. Gotujemy aż wszystkie składniki staną się miękkie, czyli jakieś 20-25min.
  • 4. Pod koniec gotowania, gdy soczewica i warzywa będą prawie miękkie wlewamy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką słodką bądź ostrą, ewentualnie zabielamy śmietaną bądź jogurtem.
    Po więcej przepisów zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy