Zupa z soczewicą i kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 1 min

Lubię mało skomplikowane, łatwe do przyrządzenia dania jednogarnkowe. Zupa z kiełbaskami i soczewicą to pomysł na proste, smaczne i pożywne danie.

  • 1 min

Składniki:

  • 1 puszka soczewicy
    0,5kg kiełbasy
    2 l bulionu warzywnego
    1 pęczek włoszczyzny (seler, pietruszka, marchewka, por)
    2 cebule
    3-4 ziemniaki
    Olej
    Liście laurowe
    Ziele angielskie
    Sól, pieprz
    Natka pietruszki

Zupa z soczewicą i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, oczyścić. Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki pokroić w kostkę, a cebulę i pora na małe kawałki. Soczewicę odsączyć z zalewy.
    W garnku rozgrzać olej, podsmażyć nam nim kawałki warzyw, po czym wlać bulion, dodać 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego. Zagotować i gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać soczewicę, zagotować.
    W międzyczasie, w osobnym garnku, zagotować kiełbasę. Chwilę gotować, następnie przełożyć kiełbasę do zupy, w razie potrzeby dolać bulionu lub wody. Natkę pietruszki posiekać, dodać do zupy, doprawić solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy