Zupa z soczewicy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pracuję jako projektant okrętowy. Fascynuje mnie kuchnia chińska, ale lubię też gotować nasze tradycyjne dania.

Składniki:

  • ● 25 dag czerwonej soczewicy
    ● duża cebula
    ● duża marchewka
    ● 3 łyżki sosu sojowego
    ● kostka rosołowa
    ● 3 łyżki keczupu
    ● koncentrat pomidorowy
    ● 2 łyżki curry
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● ostra mielona papryka
    ● olej do smażenia

Zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy ok. 10
    minut, zbieramy szumowiny.
    Dodajemy kostkę i gotujemy
    jeszcze 10 minut.
  • 2. Cebulę obieramy, drobno kroimy
    i szklimy na oleju. Marchewkę
    obieramy i ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Smażymy
    z cebulą ok. 3 minut. Przekładamy
    do zupy. Doprawiamy i gotujemy,
    aż soczewica będzie
    miękka. Dodajemy keczup, sos
    sojowy i koncentrat. Mieszamy.
    Podajemy z bagietką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy