Zupa z soczewicy

0 (0 ocen)

  • 25 min

Niedoceniana jeszcze w Naszym kraju soczewica podana w zupie.Idealna na zimne dni.Bardzo szybki sposób na znakomitą zupę.

  • 25 min

Składniki:

  • -soczewica(użyłem zielonej)
    -pół cebuli(użyłem czerwonej)
    -ząbek czosnku
    -zioła prowansalskie(2 łyżki stołowe)
    -boczek wędzony
    -liść laurowy
    -bulion drobiowy (0,5l)
    -sól,pieprz

Zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotuję soczewice 1. Ugotuj soczewice w osolonej wodzie(ok 10min.)i odcedź.
    Na patelni przesmaż boczek,dodaj cebule pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek.Zagotuj bulion,dodaj soczewice oraz składniki przesmażone na patelni,wrzuć liść laurowy i zioła prowansalskie.Gotuj przez ok.5min
    Dopraw wszystko pieprzem i solą.
    Smacznego!

Porady

Zupę można podać z grzanką. Dodatkowo do zupy można zetrzeć marchew podczas gotowania oraz wrzucić ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę wtedy będzie bardziej treściwa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy