Zupa z soczewicy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zupa ma oryginalny smak, który przypomina wegetariańskie flaczki. Uwielbia ją cała moja rodzina. Fascynuje mnie odkrywanie nowych smaków.

Składniki:

  • ● ok. 30 dag zielonej soczewicy
    ● 1 mały przecier pomidorowy
    ● 2-3 marchewki
    ● 2 średnie cebule
    ● liść laurowy
    ● 2-3 łyżki majeranku
    ● ziele angielskie
    ● sól, pieprz
    ● 2 kostki rosołowe
    ● olej

Zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z soczewicy 1. Soczewicę myjemy i gotujemy
    w ok. 2,5-3 l wody. Usuwamy
    łyżką cedzakową szumowiny,
    dodajemy przyprawy oraz
    2 kostki rosołowe.
  • Placuszki z drobiu 2. Marchewki ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Cebule
    kroimy w kostkę. Smażymy na
    oleju, aż się zeszkli. Dodajemy marchewkę, chwilę smażymy.
  • Placuszki z drobiu 3. Do warzyw dodajemy przecier
    pomidorowy i dusimy kilka
    minut na wolnym ogniu, po
    czym przekładamy do zupy,
    gdy soczewica będzie na wpół
    miękka. Mieszamy i gotujemy
    jeszcze kilka minut do miękkości
    warzyw. Podajemy gorącą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Komentarze

Podobne przepisy