Zupa z soczewicy czerwonej

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Zupa z soczewicy czerwonej na wywarze warzywnym z dodatkiem czerwonej papryki, pomidorów, świeżego imbiru, cebuli, czosnku oraz tymianku.

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
    1 litr wywaru warzywnego lub innego
    1 /2 papryki czerwonej
    Pomidory w puszce
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    Odrobina startego świeżego imbiru
    Tymianek
    Kurkuma
    Sól i pieprz

Zupa z soczewicy czerwonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotowujemy wywar warzywny.
    2. Cebulę i czosnek podsmażamy. Dodajemy pokrojoną paprykę czerwoną, tymianek i starty świeży imbir.
    3. Dodajemy soczewice, która najpierw dokładnie płuczemy wodą. Mieszamy i przesmażamy.
    4. Dodajemy pomidory w puszce i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości soczewicy.
    5. Doprawiamy pieprzem, solą i kurkumą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy