Zupa z suszonych grzybów

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pycha ;) polecam super przepis

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanka suszonych grzybów
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 mała cebula
    1 liść laurowy
    ziela angielskie
    Sól (do smaku), 2 ząbki czosnku , majeranek , imbir szczyptę
    1 łyżka masła
    Pół szklanki śmietany 30 %
    Makaron własnej roboty może być kupny

Zupa z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby trzeba zalać dzień wcześnie wodą .

    Obrałam marchewkę, pietruszkę i starłam na tarce. Cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę.Warzywa i cebulę wrzuciłam na patelnię i przesmażyłam na maśle. Do garnka wlałam ok 2 l wody, włożyłam grzyby,wrzuciłam liść laurowy, ziele angielskie i zagotowałam . Następnie dodałam usmażone warzywa. Zupę gotowałam na wolnym ogniu aż do miękkości grzybów. Pod koniec gotowania posoliłam do smaku, dodałam majeranek ,imbir i czosnek i gotowałam jeszcze ok 10 minut . Zupę można zabielić śmietaną . Ja dodałam śmietany 30%i podałam z makaronem własnej roboty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy