Zupa z suszonych grzybów

0 (0 ocen)

Smaki jesieni mamy na wyciągnięcie ręki a kryją się w suszonych grzybach. Zupa z nich jest przepyszna.

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych grzybów
    1,5 litra bulionu drobiowego
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 por
    sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
    2-3 łyżki śmietany

Zupa z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około godzinę. Po tym czasie kroimy je a wody z moczenia nie wylewamy - przecedzamy przez sitko w celu usunięcia nieczystości i przelewamy ją do garnka.
  • 2. Do garnka dolewamy 1,5 litra bulionu, wrzucamy pokrojone: grzyby, marchewkę, pietruszkę, por oraz liść laurowy, ziele angielskie.
  • 3. Gotujemy przez około 30-40 minut, do miękkości warzyw i grzybów.
  • 4. Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę.
  • 5. Podajemy z makaronem lub chlebem.

Komentarze

Podobne przepisy