Zupa z Szynką szwarcwaldzką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna,prosta zupa.POLECAM.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3l. bulionu drobiowego
    100g. szynki szwarcwaldzkiej
    120g. marchewki
    250g. fasolki szparagowej
    1 cebula
    1 por (biała część)
    1 cukinia (ok.150g.)
    400g, pomidorów z puszki krojone
    120g. makaronu świderki pełnoziarnistego
    20g. oleju rzepakowego
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    sól,pieprz,bazylia,tymianek,ostra papryka do smaku

Zupa z szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie,przecedzamy przez sitko.Marchewkę,cebulę obieramy, kroimy w kostkę.Cukinię również kroimy w kostkę.Z fasolki odcinamy szypułki,kroimy na pół.W garnku lub w szerokim rondlu rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę lekko podsmażamy dodajemy szynkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek,marchewkę,cukinię oraz pokrojony w pól plasterki por i fasolkę szparagową mieszamy.Dodajemy pomidory wraz z zalewą,dusimy kilka chwil na małym ogniu,zalewamy bulionem,doprawiamy do smaku.Gotujemy aż warzywa będą miękkie.Na koniec gotowania do zupy wrzucamy makaron,sprawdzamy smak.Zupę podajemy z pieczywem posypujemy posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy