Zupa z zielonego groszku z łazankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić i wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować przez około 50 minut, do miękkości mięsa. Następnie wyjąć mięso, a wywar przecedzić.
Gdy gotuje się wywar, przygotować warzywa. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i selera zetrzeć na tarce jarzynowej.
Wrzucić warzywa go gotującego się wywaru. Gotować 10 minut.
Dodać zielony groszek oraz liście pora.
Dodać również makaron łazanki i gotować 10 minut.
Wyjąć pora z zupy. Dodać śmietanę rozrobioną z niewielką ilością zupy. Doprowadzić do wrzenia. Przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze ewentualnie solą. Dodać suszony koperek.
Komentarze