Zupa z zielonego groszku z łazankami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna i pożywna zupka.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ćwiartki z kurczaka 2 szt
    ziemniaki 3-4 szt
    marchew 1 szt
    seler korzeniowy 1 kawałek
    groszek mrożony 150 gram
    makaron łazanki 1 garść
    por 1 szt (zielona część)
    śmietana 2 łyżki
    liście laurowe 2-3 szt
    ziele angielskie kilka ziarenek
    sól
    pieprz
    koperek

Zupa z zielonego groszku z łazankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić i wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować przez około 50 minut, do miękkości mięsa. Następnie wyjąć mięso, a wywar przecedzić.
    Gdy gotuje się wywar, przygotować warzywa. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i selera zetrzeć na tarce jarzynowej.
    Wrzucić warzywa go gotującego się wywaru. Gotować 10 minut.
    Dodać zielony groszek oraz liście pora.
    Dodać również makaron łazanki i gotować 10 minut.
    Wyjąć pora z zupy. Dodać śmietanę rozrobioną z niewielką ilością zupy. Doprowadzić do wrzenia. Przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze ewentualnie solą. Dodać suszony koperek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy