Zupa z zielonych szparagów i dymki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupa prawdziwie wiosenna delikatna a zarazem kremowa, podana z grzankami z masełkiem, tworzy lekki i wykwintny obiad.Cały urok w prostocie tego dania!Dobry sposób na wykorzystanie do niej niedzielnego rosołu.

  • 30 min

Składniki:

  • wiązka zielonych szparagów -40 dag
    2-3 cebule dymki
    3 łyżki masła
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    100 g serka śmietankowego topionego
    1 litr bulionu rosołowego
    szczypta białego pieprzu do smaku
    szczypta gałki mielonej muszkatołowej
    sól himalajska do smaku
    grzanki z masełkiem
    cienki szczypiorek do posypania zupy

Zupa z zielonych szparagów i dymki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-15ytgbh 1. Z szparagów usunąć zdrewniałe końce, nie trzeba ich obierać, blanszować 3 minuty w osolonym wrzątku z łyżeczką cukru, osączyć pokroić na kawałki.
  • image-0hia2dt 2. Dymkę umyć pokroić drobno-razem ze szczypiorem,W garnku rozgrzewamy masło wrzucamy dymkę i szparagi smażymy 3 minuty po czym wsypujemy mąkę , przesmażamy chwilę
  • image-0ilwnij 3. wlewamy gorący bulion rosołowy, dodajemy topiony serek, doprawiamy gałką solą i białym pieprzem gotujemy całość 5 minut, zestawiamy z ognia, rozlewamy na talerze, posypujemy szczypiorkiem.Podajemy z grzankami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy