Zupa z żółtej cukinii z ryżem

0 (0 ocen)

Smaczna i lekka zupka, bardzo posmakowała mojej rodzinie, która do tej pory z cukinii lubiła tylko kremowe zupy. Zupa jest bez ziemniaków, za to z dodatkiem ryżu.

Składniki:


  • 2 łyżki masła
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 marchewka
    1 duża żółta cukinia
    50 g ryżu
    Sól i pieprz biały
    50 g topionego serka
    30 g śmietany 30%

Zupa z żółtej cukinii z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Marchewkę obrać, odciąć końce, umyć, pokroić w kosteczkę. Wrzucić do garnka i przesmażyć.

    Cukinię obrać i usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, krótko przesmażyć.

    Warzywa zalać wodą, wsypać ryż. Gotować 15 minut. Po tym czasie wrzucić pokrojony w kawałki serek, wlać śmietankę i gotować na małym ogniu aż serek się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy