Smaczna i lekka zupka, bardzo posmakowała mojej rodzinie, która do tej pory z cukinii lubiła tylko kremowe zupy. Zupa jest bez ziemniaków, za to z dodatkiem ryżu.
Składniki:
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 duża żółta cukinia
50 g ryżu
Sól i pieprz biały
50 g topionego serka
30 g śmietany 30%
Zupa z żółtej cukinii z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek.
Marchewkę obrać, odciąć końce, umyć, pokroić w kosteczkę. Wrzucić do garnka i przesmażyć.
Cukinię obrać i usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, krótko przesmażyć.
Warzywa zalać wodą, wsypać ryż. Gotować 15 minut. Po tym czasie wrzucić pokrojony w kawałki serek, wlać śmietankę i gotować na małym ogniu aż serek się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem.
Komentarze