Zupa zalewajka

0 (0 ocen)

Moja zalewajka sama w sobie, dzięki zawartości śmietanki jest niezwykle kremowa. Jest dosyć treściwa i bez problemu można nią zaspokoić nawet największy głód!

Składniki:


  • 4 białe kiełbaski
    5 ziemniaków
    garść suszonych grzybów
    1 cebula
    450 ml żurku
    200 ml śmietany 30 %
    woda
    2 ząbki czosnku
    olej
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka ziaren pieprzu ziarnistego
    majeranek
    sól

Zupa zalewajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do namoczenia na parę godzin.

    Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulkę. Białą kiełbasę kroimy w półplasterki, i podsmażamy razem z cebulką. Gdy kiełbasa się ładnie zarumieni zalewamy wszystko wodą do około 3/4 wysokości garnka. Dodajemy posiekane grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sporą ilość majeranku oraz solimy do smaku.Wszystko gotujemy razem (do czasu aż grzybki będą miękkie).

    W osobnym rondelku gotujemy w osolonej wodzie pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie dodajemy je do garnka z resztą składników.

    Tak przygotowany wywar zalewamy 450 ml żurku. Następnie dodajemy śmietankę i wszystko razem zagotowujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy