Moja zalewajka sama w sobie, dzięki zawartości śmietanki jest niezwykle kremowa. Jest dosyć treściwa i bez problemu można nią zaspokoić nawet największy głód!
Składniki:
4 białe kiełbaski
5 ziemniaków
garść suszonych grzybów
1 cebula
450 ml żurku
200 ml śmietany 30 %
woda
2 ząbki czosnku
olej
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu ziarnistego
majeranek
sól
Zupa zalewajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do namoczenia na parę godzin.
Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulkę. Białą kiełbasę kroimy w półplasterki, i podsmażamy razem z cebulką. Gdy kiełbasa się ładnie zarumieni zalewamy wszystko wodą do około 3/4 wysokości garnka. Dodajemy posiekane grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sporą ilość majeranku oraz solimy do smaku.Wszystko gotujemy razem (do czasu aż grzybki będą miękkie).
W osobnym rondelku gotujemy w osolonej wodzie pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie dodajemy je do garnka z resztą składników.
Tak przygotowany wywar zalewamy 450 ml żurku. Następnie dodajemy śmietankę i wszystko razem zagotowujemy.
Komentarze