Zupa ze świeżych grzybów

0 (0 ocen)

Pyszna i pożywna zupa na jesienne chłody. Można ją przygotować ze świeżych jak i mrożonych grzybów np. borowików, prawdziwków. Moja babcia często gotowała podobną zupę po udanym grzybobraniu.

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
    400g świeżych grzybów
    7 dużych ziemniaków (jeśli nie robimy świderków wystarczy 3-4)
    2 marchewki
    kawałek korzenia selera
    kawałek pora
    łodyga naci selera
    2 łyżki śmietany
    natka pietruszki
    sól,pieprz
    łyżeczka kucharka

Zupa ze świeżych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku gotujemy 1,5-2 l wody. Wrzucamy udko, marchewkę, seler, por i kucharka. Grzyby oczyszczamy i kroimy na większe kawałki. Po 15 minutach gotowania wywaru dodajemy grzybki. Gotujemy ok 20 minut. Wyciągamy całe warzywa. Marchew kroimy w talarki i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i specjalną spiralą wydrążamy z nich świderki (to co zostanie można nadziać np. mięsem mielonym i upiec). Jeśli nie mamy takiego przyrządu, ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy zahartowaną śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy