Zupa ze świeżymi opieńkami

0 (0 ocen)

Smaczna zupa pachnąca grzybkami. Oboje z mężem uwielbiamy opieńki, czym mniejsze tym lepsze :) specjalnie dla niego ugotowałam tą zupkę.

Składniki:


  • 2 ziemniaki
    1 marchewka
    1 mała pietruszka
    1 łodyga selera naciowego
    0,5 kg świeżych opieniek
    1 liść laurowy
    3 ziela angielskie
    5 ziaren pieprzu
    50 g śmietany 30%
    Sól i pieprz czarny mielony do smaku

Zupa ze świeżymi opieńkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kosteczkę.

    Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kosteczkę. Seler naciowy umyć, posiekać drobno.

    Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą, wrzucić liść laurowy, ziele i pieprz. Gotować do miękkości warzyw.

    Grzyby oczyścić, umyć i wrzucić na wrzątek, gotować około 20 minut. Odcedzić.

    Do miękkich warzyw wrzucić grzyby, gotować razem 10 minut, dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem i zagotować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy