Zupa ze szpinaku

0 (0 ocen)

Smaczna nietucząca zupka ....

Składniki:

  • -szpinak mrożony 40 dkg
    -marchew mała 1 sztuka
    -pietruszka mała 1 sztuka
    -seler 1/4 sztuki
    -cebula 1 sztuka
    -masło do smażenia 1 łyżka
    -ser z niebieską pleśnią 2 łyżki
    -bulion warzywny 1 litr
    -szynka delikatna 4 plasterki
    -sól
    -pieprz

Zupa ze szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Rozgrzać łyżkę masła na patelni dodać cebulę pokrojoną, starte warzywa podsmażać 2-3 minuty.
    Zalać warzywa 1/2 szklanki wody, dusić około 5 minut.
  • 2. Czosnek przecisnąć przez praskę.
    Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
    Włoszczyznę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • 3. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć rozmrożony szpinak z czosnkiem.
  • 4. Dodać szpinak do podduszonych warzyw, zalać bulionem warzywnym, doprawić solą , pieprzem, gotować 15 minut na małym płomieniu.
  • 5. Plasterki szynki podsmażyć na suchej patelni z każdej strony po 1 minutce.
  • 6. Zupę można zmiksować(ja nie miksuję). Podawać z plasterkami szynki i pokruszonym serem.
    SMACZNEGO!!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy