Korzystając z wysypu świeżych warzyw powstała fajna zupka. kalafior, brokuł i plasterki pieczarek. Podana z świeżym gotowanym jajeczkiem i odrobiną koperku. Syta zdrowa i lekka zupka smakuje przez cały rok .
Zupka kalafiorowo- brokułowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Brokuła i kalafior myjemy osuszamy kroimy na różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę . Pieczarki kroimy w plasterki. Jajka gotujemy na twardo, zimne obieramy i kroimy w ćwiarteczki.
Na patelni na masełku podsmażamy pokrojone pieczarki i pokrojone ziemniaczki. Do garnka z wodą wkładamy pokrojony kalafior i brokuł. Zagotowujemy. Solimy do smaku. Dodajemy podsmażone pieczarki i ziemniaki.
2.Wszystko razem gotujemy. Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Kiedy warzywa robią się miękkie dolewamy śmietanę 30 % zagotowujemy. Dodajemy pokrojony koperek. podajemy z ćwiartkami jajek.
Komentarze