Zupka ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z udka/żeberka i włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) gotujemy wywar. Dodajemy także liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego.
2.Wyciągamy mięso i włoszczyznę z wywaru i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 10min.
3.Dodajemy do zupy ogórki starte na tartce o grubych oczkach. Jeśli ktoś lubi bardzo kwaśną zupę ogórkową, może wlać odrobinę soku z ogórków kiszonych. Wyciągniętą marchewkę ścieramy do zupy na tartce o grubych oczkach. Gotujemy kolejne 10min.
4.Wrzucamy natkę pietruszki w całości, natomiast koperek drobno siekamy i także dorzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
5.Śmietanę rozcieńczamy z gorącą zupą w miseczce, następnie wlewamy do garnka z zupą. Dzięki temu unikniemy zważenia się śmietany. Czekamy do zagotowania zupy i gotowe :)
Komentarze