Zupka ogórkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna, aromatyczna, z dużą ilością koperku :) Niby taka zwykła, prosta, a chyba każdy ją uwielbia…

  • 60 min

Składniki:


  • udko/żeberko
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
    2 marchewki
    1 pietruszka
    plaster selera
    ok. 10cm pora
    2-3 łyżki sosu sojowego
    3-4 ziemniaki
    7-8 ogórków kiszonych
    pęczek natki pietruszki
    garść koperku
    sól, pieprz
    200ml śmietany do zupy 30% lub 18%

Zupka ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z udka/żeberka i włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) gotujemy wywar. Dodajemy także liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego.
  • 2. Wyciągamy mięso i włoszczyznę z wywaru i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 10min.
  • 3. Dodajemy do zupy ogórki starte na tartce o grubych oczkach. Jeśli ktoś lubi bardzo kwaśną zupę ogórkową, może wlać odrobinę soku z ogórków kiszonych. Wyciągniętą marchewkę ścieramy do zupy na tartce o grubych oczkach. Gotujemy kolejne 10min.
  • 4. Wrzucamy natkę pietruszki w całości, natomiast koperek drobno siekamy i także dorzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
  • 5. Śmietanę rozcieńczamy z gorącą zupą w miseczce, następnie wlewamy do garnka z zupą. Dzięki temu unikniemy zważenia się śmietany. Czekamy do zagotowania zupy i gotowe :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy