Zupka z kaszą manną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wspomnienie z dzieciństwa. Gotowała mi ją moja babcia,dziś chętnie jada ją mój synek. Zupa jest lekka,ale odżywcza. Polecam zwłaszcza chorym których boli gardło lub zwyczajnie nie mają apetytu.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 skrzydełka lub pojedyńczy filet z kurczaka
    1 marchew
    1 pietruszka(korzeń z natką)
    kawałek selera
    mały por
    sól,pieprz
    kasza manna błyskawiczna

Zupka z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1,5-2 litry wody zagotować,włożyć mięso,zdjąć szumowiny,dodać do smaku sól i pieprz i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Warzywa obrać,umyć. Marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por i natkę posiekać. Gdy już mięso zmięknie dodać rozdrobnione warzywa do wywaru(oprócz natki) i ugotować do miękkości. Na koniec zupę zasypać manną(ilość wybrać indywidualnie,jedni wolą rzadszą inni gęściejszą zupę)i pogotować jeszcze chwilę cały czas mieszając. Posypać posiekaną natką.

Porady

Do zupki można również dodać odrobinę posiekanego lubczyku,wzmocni to jej smak i aromat. Można też mięso rozdrobnić i dodać do zupy,będzie pożywniejsza.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy