Zupka ziemniaczano - grzybowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczny pomysł na chłodne dni

  • 30 min

Składniki:

  • 2 litry dowolnego rosołu
    4 średnie ziemniaki
    20 dag pieczarek
    20 dag boczniaków
    1 średnia cebula
    0,5 szkl ugotowanej marchewki z groszkiem (niekoniecznie)
    30 dag przerastanego boczku wędzonego
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Zupka ziemniaczano - grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki pokrojone w kostkę 1. Ziemniaki obieram, myję, kroję w kostkę. Zalewam wrzącą wodą, lekko solę i gotuję do miękkości.
  • boczek pokrojony w paseczki smaży się 2. Boczek kroję w paseczki, wkładam na rozgrzaną patelnię i na małym ogniu wytapiam.
  • grzyby dodane do boczku 3. Cebulę obieram, kroję w małą kostkę i dokładam do boczku.Chwilę smażę.
    Grzyby oczyszczam i kroję w plasterki. Dodaję do cebuli z boczkiem. Przykrywam pokrywką i duszę 10 min.
  • wszystkie składniki na patelni 4. Ugotowane ziemniaki tłukę niezbyt dokładnie, tak aby część pozostała w kawałkach. Zalewam 2 litrami rosołu, wkładam zawartość patelni. Gotuję jeszcze chwilkę. Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną gałki.

Porady

Marchewkę z groszkiem dodałam, bo miałam ugotowana, ale nie jest to konieczne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy