Zupka ziemniaczano - grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieram, myję, kroję w kostkę. Zalewam wrzącą wodą, lekko solę i gotuję do miękkości.
2.Boczek kroję w paseczki, wkładam na rozgrzaną patelnię i na małym ogniu wytapiam.
3.Cebulę obieram, kroję w małą kostkę i dokładam do boczku.Chwilę smażę.
Grzyby oczyszczam i kroję w plasterki. Dodaję do cebuli z boczkiem. Przykrywam pokrywką i duszę 10 min.
4.Ugotowane ziemniaki tłukę niezbyt dokładnie, tak aby część pozostała w kawałkach. Zalewam 2 litrami rosołu, wkładam zawartość patelni. Gotuję jeszcze chwilkę. Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną gałki.
Porady
Marchewkę z groszkiem dodałam, bo miałam ugotowana, ale nie jest to konieczne.
Komentarze