Żur sandomierski mnichów

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny żurek na zakwasie z grzybami i ....podawany w wydrążonym chlebie...

  • 2 godz.

Składniki:

  • włoszczyzna 1 porcja duża
    cebula
    boczek wędzony 20 dag
    zakwas na żur 1/2 l
    śmietana 1/2 szkl
    grzyby suszone 4-5 szt
    czosnek 2-3 ząbki
    czosnku
    liść laurowy
    sól
    ziele angielskie 2-3 ziarna
    pieprz 2-3 ziarna
    majeranek
    mielony pieprz

Żur sandomierski mnichów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby umyj i namocz w 1/2 l wody. Gdy zmiękną, ugotuj je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Pokrój w paseczki i z powrotem włóż do wywaru. Włoszczyznę pokrój, zalej litem wody, gotuj razem z zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu przez około 45 minut. Wywar przecedź i połącz z wywarem z grzybami. Wlej 1/2 litra zakwasu, zagotuj. Cebulę posiekaj, a boczek pokrój w kostkę. Przesmaż razem, wrzuć do żuru. Dopraw śmietaną, roztartym z solą czosnkiem, dodaj do smaku pieprz i majeranek. Podawaj żur w wydrążonych chlebkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy