Żur świąteczny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Typowe danie kuchni polskiej na Wielkanoc

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g białej kiełbasy
    200 g wędzonego boczku
    200 g wędzonej kiełbasy
    200 g wędzonych żeberek
    2 marchewki
    seler
    por
    pietruszka
    1/2 l zakwasu na żur
    1 łyżka smalcu
    1 łyżka oleju
    3 ziarna ziela angielskiego
    liść laurowy
    majeranek
    sól
    pieprz
    śmietana

Żur świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żur świąteczny 1. Boczek i wędzoną kiełbasę pokroiłem w paski, zrumieniłem na łyżce smalcu.
    Seler i marchew obrałem, pokroiłem, zalałem 1 l wody, dodałem białą kiełbasę, pokrojone wędzone żeberka, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotowałem razem 30 minut. Wyjąłem białą kiełbasę, pokroiłem w plasterki.

    Posiekany por podsmażyłem na oleju, dodałem do zupy razem z boczkiem, wędzoną kiełbasą oraz plasterkami białej kiełbasy. Gotowałem chwilę, dodałem zakwas, doprawiłem majerankiem, solą i pieprzem. Przed podaniem zabieliłem śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy