CIASTKA ŻURAWINKI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasteczka, które uzależniają i nie poprzestaniesz na jednym ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 40 dag mąki
    20 dag masła
    20 dag cukru
    1 cytryna
    szczypta soli
    20 dag suszonej żurawiny ( możemy zastąpić rodzynkami lub ulubionymi
    bakaliami)
    50 g mielonych migdałów
    1 żółtko

Ciastka żurawinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Mąkę wymieszać z solą, przesiać.
    *Z cytryny zetrzeć skórkę, dodać 3 łyżki soku wyciśniętego z
    cytryny Masło zmiksować na puch , dodawać żółtka wcześniej utarte z
    cukrem. Dodać mąkę, wyrobić ciasto. Stopniowo dodawać żurawinę,
    wmieszać je w ciasto.
    Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej
    uformować wałek, obtaczać go dokładnie w pomielonych migdałach. Gotowe
    wałeczki ciasta zawinąć oddzielnie w folię aluminiową. Odłożyć do
    zamrażarki na godzinę. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 170 st.
    Każdy wałek pokroić na ok 2 cm plastry, układać na blasze, piec ok 20
    minut, do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy