Pyszne ciasteczka, które uzależniają i nie poprzestaniesz na jednym ;)
60 min
Składniki:
40 dag mąki
20 dag masła
20 dag cukru
1 cytryna
szczypta soli
20 dag suszonej żurawiny ( możemy zastąpić rodzynkami lub ulubionymi
bakaliami)
50 g mielonych migdałów
1 żółtko
Ciastka żurawinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Mąkę wymieszać z solą, przesiać.
*Z cytryny zetrzeć skórkę, dodać 3 łyżki soku wyciśniętego z
cytryny Masło zmiksować na puch , dodawać żółtka wcześniej utarte z
cukrem. Dodać mąkę, wyrobić ciasto. Stopniowo dodawać żurawinę,
wmieszać je w ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej
uformować wałek, obtaczać go dokładnie w pomielonych migdałach. Gotowe
wałeczki ciasta zawinąć oddzielnie w folię aluminiową. Odłożyć do
zamrażarki na godzinę. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 170 st.
Każdy wałek pokroić na ok 2 cm plastry, układać na blasze, piec ok 20
minut, do zrumienienia.
Komentarze