Żurawinowe jabłka w szlafroczkach

0 (0 ocen)

Ten ciepły deser z pewnością umili nam długie popołudnie. Pysznie smakuje i pięknie się prezentuje.

Składniki:

  • Składniki:
    - 8 dag suszonych żurawin,
    - 25 dag mąki,
    - 12 dag masła,
    - 1 łyżka miodu
    - 10 dag cukru,
    - 2 jajka,
    - 4 dorodne jabłka,
    - 300 ml soku jabłkowego,
    - 3 łyżki syropu klonowego

Żurawinowe jabłka w szlafroczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed pieczeniem 1. Z mąki, masła, cukru i jednego jajka zarabiamy ciasto. Schładzamy je około 30 minut.
    Jabłka myjemy, osuszamy i wykrawamy od góry gniazda nasienne. Połowę żurawiny mieszamy z miodem i napełniamy nimi wydrążone miejsce po gniazdach nasiennych.

    Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat, dzielimy na 4 części, uzyskując 4 małe kwadraty. Każde jabłko zawijamy w kawałek ciasta. Ze „ścinków” sporządzamy listki i ogonki.

    Jabłka smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawimy do piekarnika na około 40 minut w temperaturze 180°C.
    Sok jabłkowy gotujemy z syropem, dokładamy pozostałe żurawiny . Z uzyskanym sosem podajemy jabłka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy