Żurawinówka

0 (0 ocen)

Pyszna i zdrowa nalewka z żurawiny. Przemrożenie owoców przed zrobieniem nalewki, niweluje goryczkę.

Składniki:

  • 0,7-0,8 kg żurawiny
    0,5 l wódki
    0,25 l spirytusu
    2,5 szkl. cukru

Żurawinówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę myjemy, osuszamy na ręczniczkach papierowych i mrozimy na 2-3 dni.
  • 2. Żurawinę rozmrażamy i rozdrabniamy blenderem.
  • 3. Rozdrobnione owoce zalewamy wódką i odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień.
  • 4. Owoce odcedzamy na sicie, dobrze je odciskając, aby oddały jak najwięcej soku.
  • 5. Otrzymany sok podgrzewamy wraz z cukrem, do rozpuszczenia cukru. Studzimy.
  • 6. Dodajemy spirytus i całość odstawiamy na 3-4 tyg. w ciemne miejsce.
  • 7. Zlewamy do butelek.

Porady

Nalewka najlepsza po 6-12 miesiącach od przygotowania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy