ŻUREK

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wyśmienity, wypróbowany już tyle razy i nadal uważam, że jest przepyszny

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 l bulionu
    500 ml zakwasu
    4 białe kiełbasy
    20 dag boczku
    1 duża cebula
    2 łyżeczki chrzanu
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki śmietany 30% lub 36%
    Suszony majeranek
    Sól, pieprz do smaku
    2 jajka

Żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzać bulion. Na patelnię wrzucić boczek, dodać cebulę. Następnie wrzucić to do garnka i dodać białą kiełbasę w całości. Ok. 30 min gotować na małym ogniu. Dodać rozmieszany zakwas (najpierw połowę żeby nie wyszedł za kwaśny). Następnie dodać rozgnieciony ząbek czosnku, chrzan i majeranek (ok. Łyżka stołowa). Wrzucić jajka. Gotować jeszcze kilka minut. Ściągnąć garnek z ognia i dodać śmietanę (najpierw należy zahartować śmietanę kilkoma łyżkami żurku). Dodać sól i pieprz do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy