Żurek

0 (0 ocen)

Najlepszy domowy...

Składniki:

  • 1,3 litra wody
    1 kostka rosołowa
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    0,5 łyżeczki kminku
    0,5 łyżeczki pieprzu
    1 łyżka wegety
    1 łyżka majeranku
    0,5 łyżeczki octu
    0,5 szklanki wody z ogórków korniszonów (najlepiej domowych)
    1 łyżka mąki
    1,5 łyżki kwaśnej śmietany
    150g kiełbasy zwyczajnej
    150g kiełbasy wiejskiej
    3 ugotowane jajka

    Dodatkowo:
    pieczywo

Żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wlać do garnka. Dodać kostkę rosołową, wegetę, kminek, ziela angielskie, liść laurowy, pieprz, majeranek, ocet, pokrojoną kiełbasę. Wszystko razem gotować około 10 minut.
  • 2. Kiełbasę wiejską i zwyczajną pokroić w 0,5 cm plastry.
  • 3. Mąkę i śmietanę dobrze wymieszać w wodzie z ogórków. Wlać do gotującej się zupy. Zagotować.
  • 4. Jajka pokroić w plastry i dodać do żurku.
    Podawać z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy