Żurek mocno czosnkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna zupa, która często gości w moim domu

  • 60 min

Składniki:

  • 3 litry wody
    3 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek pora (ok 10 cm)
    4 ziemniaki
    20 dag boczku parzonego wędzonego
    4 kiełbasy śląskie
    1 cebula
    0,5 l zakwasu na żurek
    4 ząbki czosnku
    sól, majeranek
    tłuszcz do smażenia

Żurek mocno czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać do garnka z wodą i gotować ok 10 minut z kawałkiem pora. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć pokrojona w półplasterki kiełbaskę, pokrojony w paseczki boczek i pokrojoną w kostkę cebulkę. Przełożyć do zupy. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaczki. Gotować do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Na końcu wlać zakwas i pogotować wszystko razem jeszcze ok 10 minut. Doprawić do smaku solą i majerankiem.

Komentarze

Podobne przepisy