ŻUREK NA BURAKU CUKROWYM

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Żurek gotowany na Kujawach jako potrawa regionalna.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Burak cukrowy
    4 ziemniaki
    cebula
    smalec
    boczek
    śmietana kwaśna
    sól
    zakwas na żurek

Żurek na buraku cukrowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać ziemniaki,pokroić w kostkę-buraka obrać i pokroić w plastry -razem ugotować do miękkości.Dodać zakwas i jeszcze pogotować,posolić do smaku i w razie potrzeby dolać wody,na koniec dodać śmietanę.Gotowy żurek okrasić na talerzu skwarkami z boczku usmażonymi na smalcu z cebulą. Podawać z chlebem lub z plackami na sodzie.

Komentarze

Podobne przepisy