Święta tuż tuż, więc warto przygotować żurek na białej kiełbasie z jajkami w pysznym chlebku. Chlebki pieczemy dzień wcześniej, przed podaniem należy wydrążyć środek i nalać gorącą zupę. Efekt rewelacyjny, polecam.
1 godz. 10 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
2 litry wody
włoszczyzna 1 pęczek
2 ziemniaki
1 cebula
0,3 litra zakwasu na żurek
20 dkg boczku wędzonego
20 dkg kiełbasy wędzonej
30 dkg kiełbasy białej
1 łyżeczka majeranku
1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach
sól, pieprz do smaku
3 ząbki czosnku
4 jajka ugotowane na twardo
4 chlebki do zupy
Żurek w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. PRZYGOTOWANIE :
Jarzyny ( ziemniaki,marchew,seler,pietruszka) myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, następnie przekładamy je do dużego garnka. Wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz oraz boczek w całym kawałku. Gotujemy około 25 minut.
Boczek wyjmujemy z wywaru, kroimy w kostkę z cebulą i kiełbasą, natomiast białą kiełbasę w talarki. Podpiekamy całość na odrobinie oleju aż wędliny się zarumienią. Następnie dodajemy je do wywaru i mieszamy.
Wlewamy ostrożnie żurek, dodajemy pokrojony czosnek i doprawiamy zupę do smaku.
Zupę zagotowujemy i odstawiamy, dodajemy jeszcze pokrojone jajka.
Do chlebków nalewamy po porcji żurku i podajemy. Smacznego.
Komentarze