ŻUREK W CHLEBIE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Święta tuż tuż, więc warto przygotować żurek na białej kiełbasie z jajkami w pysznym chlebku. Chlebki pieczemy dzień wcześniej, przed podaniem należy wydrążyć środek i nalać gorącą zupę. Efekt rewelacyjny, polecam.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    2 litry wody
    włoszczyzna 1 pęczek
    2 ziemniaki
    1 cebula
    0,3 litra zakwasu na żurek
    20 dkg boczku wędzonego
    20 dkg kiełbasy wędzonej
    30 dkg kiełbasy białej
    1 łyżeczka majeranku
    1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach
    sól, pieprz do smaku
    3 ząbki czosnku
    4 jajka ugotowane na twardo
    4 chlebki do zupy

Żurek w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-081k6bt 1. PRZYGOTOWANIE :
    Jarzyny ( ziemniaki,marchew,seler,pietruszka) myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, następnie przekładamy je do dużego garnka. Wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz oraz boczek w całym kawałku. Gotujemy około 25 minut.
    Boczek wyjmujemy z wywaru, kroimy w kostkę z cebulą i kiełbasą, natomiast białą kiełbasę w talarki. Podpiekamy całość na odrobinie oleju aż wędliny się zarumienią. Następnie dodajemy je do wywaru i mieszamy.
    Wlewamy ostrożnie żurek, dodajemy pokrojony czosnek i doprawiamy zupę do smaku.
    Zupę zagotowujemy i odstawiamy, dodajemy jeszcze pokrojone jajka.
    Do chlebków nalewamy po porcji żurku i podajemy. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy