Żurek z klopsikami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Żurek z klopsikami

  • 50 min

Składniki:

  • 1/2 surowej kiełbasy
    ok 1/2 litra zakwasu na żurek
    1 łyżka śmietany
    majeranek
    sól, pieprz
    5 jajek
    tłuszcz do smażenia
    ząbek czosnku

Żurek z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę pokroić na ok 2 cm kawałki i zdjąć osłonkę.
  • 2. Mokrymi dłońmi formować klopsiki. Obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na gorącym tłuszczu.
  • 3. Zagotować ok 2 litrów wody, dodać zakwas, zmiażdżony ząbek czosnku, majeranek i przygotowane klopsiki. Wszystko zagotować. Jeśli trzeba można zagęścić mąką. Dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 4. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki. Wyłożyć na talerz i zalać przygotowanym żurkiem z klopsikami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy