Od kiedy spróbowałam żurku na domowym zakwasie często go gotuję. A zimą jest to zupa idealna! Rozgrzeje, nasyci, no i smakuje. Tym razem z bardzo zdrowym pęczakiem!
Składniki:
4 białe kiełbaski
2 małe ziemniaki
2 marchewki
1 łodyga selera naciowego
1 mała pietruszka
1 mała cebulka
1 łyżka masła
0,5 l domowego zakwasu na żurek
100 g pęczaku
Sól i pieprz czarny
1 łyżka majeranku
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
1 łyżka chrzanu
Żurek z pęczakiem i białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Białą kiełbasę gotować 10 minut w wodzie. Wyjąć i przestudzić. Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę obrać, umyć, pokroić i wrzucić na wywar z kiełbasy. Gotować do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Kiełbasę obrać z jelita, pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy.
Pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodać do zupy.
Cebule posiekać drobniutko, zeszklić i lekko zrumienić na maśle. Dodać do zupy. Następnie do garnka z zupą wlać domowy zakwas, dodać chrzan i chwilę razem gotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Komentarze