Żurek z pęczakiem i białą kiełbasą

0 (0 ocen)

Od kiedy spróbowałam żurku na domowym zakwasie często go gotuję. A zimą jest to zupa idealna! Rozgrzeje, nasyci, no i smakuje. Tym razem z bardzo zdrowym pęczakiem!

Składniki:


  • 4 białe kiełbaski
    2 małe ziemniaki
    2 marchewki
    1 łodyga selera naciowego
    1 mała pietruszka
    1 mała cebulka
    1 łyżka masła
    0,5 l domowego zakwasu na żurek
    100 g pęczaku
    Sól i pieprz czarny
    1 łyżka majeranku
    1 liść laurowy
    3 ziela angielskie
    1 łyżka chrzanu

Żurek z pęczakiem i białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Białą kiełbasę gotować 10 minut w wodzie. Wyjąć i przestudzić. Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę obrać, umyć, pokroić i wrzucić na wywar z kiełbasy. Gotować do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

    Kiełbasę obrać z jelita, pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy.

    Pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodać do zupy.

    Cebule posiekać drobniutko, zeszklić i lekko zrumienić na maśle. Dodać do zupy. Następnie do garnka z zupą wlać domowy zakwas, dodać chrzan i chwilę razem gotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy