Żurkowa kartoflanka

0 (0 ocen)

  • 5 min

Lekko kwaśna wersja kartoflanki.Bardzo smaczna!

  • 5 min

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki,
    2 suszone podgrzybki,
    1 cebula,
    1 bulionetka drobiowa,
    1 szkl zakwasu na żur,
    sól, pieprz, sos sojowy,
    20 dag skwarek z boczku,
    majeranek,
    1 marchewka,
    listek laurowy, ziele angielskie

Żurkowa kartoflanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroję w cienkie paseczki, cebulę w drobną kostkę i smażę skwareczki. Ziemniaki i marchewkę obieram,myję i kroję w kostkę.Bulionetkę rozpuszczam w 1l gorącej wody, zalewam warzywa i grzybki i gotuję z listkiem i zielem do miękkości.Następnie wlewam zakwas, jeszcze chwilkę gotuję, doprawiam podanymi pzyprawami.Dodaję skwareczki z cebulką, zagotowuję.

Porady

Używam tylko zakwasu w płynie, żurki w proszku się nie nadają.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy