Żytnie bułki z soczewicą i cebulą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dawno nie piekłam bułek, zapomniałam o błogim zapachu rozchodzącym się po domu, który budzi nawet największego śpiocha. Skusicie się na chrupiące bułeczki?;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ok. 2 szklanek mąki żytniej pełnoziarnistej
    1/2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
    1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
    Ok. 1/2 szklanki mleka
    1/4 paczki świeżych drożdży
    Cebula
    Oliwa
    Przyprawy (pieprz, cukier, bazylia, zioła prowansalskie)

Żytnie bułki z soczewicą i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę szklimy na oliwie. Odstawiamy.
  • 2. Drożdże zalewamy letnim mlekiem, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  • 3. Do miski z drożdżami przesiewamy mąkę, dodajemy cebulę oraz soczewicę, doprawiamy. Wyrabiamy ciasto, w miarę potrzeb dosypujemy mąkę lub dolewamy mleka. Formujemy kulę, smarujemy ją oliwą, przykrywamy folią aluminiową oraz ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • 4. Ciasto raz jeszcze energicznie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut.
  • 5. Formujemy bułki, pieczemy na natłuszczonej blasze do zarumienienia, ok. 25 - 30 minut w 170 st. C. Studzimy na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy