Uwielbiam pierożki ruskie, tym razem postanowiłam zrobić je z maki żytniej i do farszu dodałam fetę kozio-owczą. Bardzo mi zasmakowały, od tej pory będę robiła tylko takie.
Składniki:
Farsz:
0,5 kilograma ugotowanych ziemniaków
200 gram sera feta kozio-owczego
2 cebule
Olej do smażenia
Sól, pieprz
Ciasto:
0,5 kilograma jasnej mąki żytniej
1 szklanka letniej wody
1 jako
3 łyżki oleju
Szczypta soli
Dodatkowo:
Mąka do podsypania
Olej do gotowania
Sól
Żytnie pierogi ruskie z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju. Do ziemniaków dodajemy pokruszony ser i cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i szczyptę soli, wlewamy wodę i olej, zagniatamy ciasto, odstawiamy na kilka minut. Dzielimy na mniejsze części, wałkujemy cienko podsypując mąką, szklanka wycinamy kółka, układamy farsz. Pierogi zlepiamy robiąc wokół falbankę, gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy polane tłuszczem z przesmażona cebulką.
Komentarze