Żytnie pierogi ruskie z fetą

0 (0 ocen)

Uwielbiam pierożki ruskie, tym razem postanowiłam zrobić je z maki żytniej i do farszu dodałam fetę kozio-owczą. Bardzo mi zasmakowały, od tej pory będę robiła tylko takie.

Składniki:

  • Farsz:
    0,5 kilograma ugotowanych ziemniaków
    200 gram sera feta kozio-owczego
    2 cebule
    Olej do smażenia
    Sól, pieprz
    Ciasto:
    0,5 kilograma jasnej mąki żytniej
    1 szklanka letniej wody
    1 jako
    3 łyżki oleju
    Szczypta soli
    Dodatkowo:
    Mąka do podsypania
    Olej do gotowania
    Sól

Żytnie pierogi ruskie z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju. Do ziemniaków dodajemy pokruszony ser i cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i szczyptę soli, wlewamy wodę i olej, zagniatamy ciasto, odstawiamy na kilka minut. Dzielimy na mniejsze części, wałkujemy cienko podsypując mąką, szklanka wycinamy kółka, układamy farsz. Pierogi zlepiamy robiąc wokół falbankę, gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy polane tłuszczem z przesmażona cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy