Żytnie ravioli z dyniowo serowym wnętrzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie:
Jabłko myjemy, obieramy i razem z dynią ścieramy na drobnych oczkach. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Gotujemy około 10-15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Odciskamy sok.
Ser miażdżymy widelcem i dodajemy do zimnej masy jabłkowo-dyniowej. Mieszamy.
2.Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie i wlewamy wodę. W razie, gdyby ciasto się lepiło, podsypujemy więcej mąki. Dzielimy na dwie części. Wałkujemy. Wykładamy na jeden placek kuleczki z nadzienia i przykrywamy drugim. Dociskamy. Wykrawamy literatką ravioli.
Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia.
Komentarze