żytnio-pszenne marchewkowo-jabłkowe ciasto ze śmietaną kakaową

0 (0 ocen)

ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i szybko się zjada.............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • marchew 5 sztuk, jabłka 2 sztuki, jajka 4 sztuki, mleko 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, mąka żytnia 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, 1 łyżeczka cynamon, śmietana kremówka 200 ml, cukier puder 1 łyżka, kakao 2 łyżki, kolorowa posypka - ile potrzeba

Żytnio-pszenne marchewkowo-jabłkowe ciasto ze śmietaną kakaową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. obraną marchewkę i obrane jabłka rozdrobnić w rozdrabniaczu na drobno
  • etap 2. jajka, mleko, olej, cukier w robocie zmiksować z 3 minuty na większych obrotach
  • etap 3. wsypać mąkę żytnią, pszenną, proszek z sodą, cynamon i wymieszać w robocie z 2 minuty na większych obrotach
  • etap 4. dodać marchew z jabłkiem i i tylko wymieszać do połączenia składników
  • etap 5. tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, przełożyć ciasto do blaszki i piec w 200C około 50-55 minut
  • etap 6. zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, kakao
  • etap 7. wystudzone ciasto przekroić na pół i posmarować połową śmietany ubitej i nakryć drugim blatem
  • etap 8. resztę śmietany ubitej rozsmarowa na wierzchu, posypać kolorową posypką i schować do lodówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy