" Żywieckie kwiaty "

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszne śniadaniowe kwiaty z ciasta francuskiego z wędliną żywiecką.

  • 10 min

Składniki:


  • Kruche ciasto:
    ( wersja słona )

    - mąka - 20 dag
    - masło - 12 dag
    - sól - szczypta
    - żółtko

    Dodatkowo :
    - wędlina żywiecka

" żywieckie kwiaty " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sól , żółtko i masło siekamy nożem .

    Rozkruszamy palcami i dodajemy 1 łyżkę zimnej wody.

    Zagniatamy całość , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20 min.

    Po wyciągnięciu rozwałkowujemy na opruszonej mąką stolnicy i wycinamy szklanką koła.

    Na każdym kole układamy po 2 plasterki kiełbasy żywieckiej.

    Przykrywamy drugim kołem , lekko dociskamy.

    Rozcinamy w kilku miejscach i delikatnie skręcamy tworząc " wiatraczki ".

    Układamy na blasze i pieczemy ok.15 min. w temp. 200C.

    Ozdabiamy i zajadamy ciepłe!

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy