Aksamitna czekośliwka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Prosty i nieskomplikowany sposób na wykorzystanie śliwek. Jeżeli znudziły wam się zwykłe powidła polecam ten przepis, lekko kwaskowe z kakaową nutą.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek
    1 kg cukru
    ok. 5 łyżek kakao

Aksamitna czekośliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki płuczemy i usuwamy pestki, następnie bledujemy lub rozdrabniamy w malakserze.
  • 2. Przekładamy do dużego garnka, dosypujemy cukier, kakao i smażymy około 2 godziny na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu mieszamy.
  • 3. Kiedy powidła będą odpowiednio gęste przekładamy je do słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy