Aksamitna zupa pieczarkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niezwykle aromatyczna i bardzo aksamitna zupa pieczarkowa. Podana z plasterkami usmażonych na złoto pieczarek smakuje wyśmienicie.

  • 60 min

Składniki:

  • pieczarki - 1/2 kg
    seler - 1/4 szt.
    ziemniaki - 2 szt.
    śmietana kremówka – 250 ml
    bulion drobiowy – 3/4 l
    cebula – 1 szt.
    czosnek – 2 ząbki
    olej rzepakowy – 1 łyżka
    masło – 1 łyżka
    sól – do smaku
    pieprz kolorowy – do smaku
    natka pietruszki - do podania
    grzanki – do podania

Aksamitna zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać, umyć, kilka odłożyć, a pozostałe pokroić na kawałki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w piórka. Ziemniaki, seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
    Olej i masło rozgrzać w garnku, wrzucić pokrojoną cebulę i przesmażyć. Po chwili dodać seler, pietruszkę i ziemniaki. Całość przez chwilę smażyć, następnie dodać pokrojone pieczarki i całość jeszcze przez chwilę smażyć.
  • 2. Do garnka wlać bulion i gotować do miękkości warzyw i pieczarek. Garnek zdjąć z ognia, zupę lekko przestudzić. Przelać ją do dzbanka blendera i zmiksować. Z powrotem wlać do garnka, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem i mocno podgrzać.
  • 3. Pozostawione pieczarki pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
  • 4. Podawać z posiekaną natką pietruszki i plasterkami pieczarek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy