Zupa pieczarkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Czasem robię zupę na rosole z poprzedniego dnia.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka,
    50 dag pieczarek,
    1 marchewka,
    1 pietruszka,
    mały kawałek selera,
    1 cebula,
    2 łyżki masła,
    250 ml śmietany kremówki,
    2 łyżki mąki,
    sól i pieprz,
    4 łyżki natki pietruszki,

    makaron:
    2 szklanki mąki
    2 jajka,
    10 łyżek wody.

Zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka, wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ugniatamy ,aż ciasto będzie jednolite i elastyczne . Ciasto wałkujemy na cienkie placki i kroimy cienko nożem lub maszynką do makaronu.Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut.Po odcedzeniu hartujemy w zimnej wodzie.
  • 2. Udka płuczemy, wlewamy 1,5 l wody, dodajemy marchewkę, pietruszkę i selera startego na tarce o dużych oczkach.Pieczarki kroimy w plastry, a cebulę w dużą kostkę. Pieczarki posypujemy solą oraz pieprzem i podsmażymy na maśle. Podsmażone pieczarki dodajemy do zupy, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę kremówkę mieszamy z mąką wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru i wlewamy do zupy. Chwilę gotujemy aż zupa zgęstnieje. Pod sam koniec wsypujemy ugotowany makaron i posiekana natkę pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy