Aksamitny pasztet kanapkowy z zająca

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, kremowy pasztet do smarowania pieczywa o głębokim i wyrazistym smaku mięsa z zająca. Pasta powstała z ugotowanego mięsa z zająca, na którym gotowałam bulion.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ugotowanego i obranego od kości mięsa z zająca
    400 g masła
    suszony podgrzybek
    szczypta szafranu
    sos worcestershire
    sól morska
    zmielony pieprz kolorowy
    świeżo starta gałka muszkatołowa

Aksamitny pasztet kanapkowy z zająca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Obrane mięso z zająca przekładamy do malaksera. Posypujemy przyprawami i delikatnie skrapiamy sosem worcestershire.
  • masło 2. Masło przekładamy do rondelka. Dodajemy szafran i pokruszonego podgrzybka.
  • masło 3. Masło roztapiamy.
  • pasta 4. Do mięsa wlewamy płynne masło z dodatkiem szafranu i podgrzybkiem. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

    Pasztet podajemy ze świeżym pieczywem.

Porady

Przepis na bulion i barszcz biały na zającu: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/barszcz-bialy-na-zajacu Pasztet należy wyjąć 10 - 15 minut z lodówki, by nabrał temperatury pokojowej dobrze się smarował na pieczywie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy