Amerykany

0 (0 ocen)

  • 40 min

Amerykany to przysmak dzieciństwa. Kto z Was go pamięta?

  • 40 min

Składniki:

  • - 60 g masła
    - 1 duże jajko
    - 1/2 szklanki mleka
    - 1 czubata łyżeczka amoniaku
    - 250g mąki pszennej typ 500 lub 650
    - 1/2 szklanki cukru
    -lukier ( 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki mleka lub wody oraz kilka kropel soku z cytryny)

Amerykany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-16bmlkr 1. Masło roztopić i ostudzić.

    Do miski wbić jajka, dodać mleko i amoniak. Mieszać łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Następnie wsypać mąkę oraz cukier i dolać płynne masło. Wymieszać. Ciasto nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Na blachę wyjdzie z tego ciasta 6 amerykanów. Nakładać po dwie łyżki na jednego amerykana. Piec ok.15-20 minut w temp.180 st.C.

    Po upieczeniu amerykany przełożyć na ruszt, by odparowały. Jak ostygną - polać gęstym lukrem.

Porady

Amoniak można zastąpić proszkiem do pieczenia. Jednak amoniak daje ten prawdziwy smak z dzieciństwa.

Komentarze

Podobne przepisy