Amerykany

0 (0 ocen)

  • 15 min

Popularna nazwa w internecie i piekarniach do AMERYKANY, jednak w mojej rodzinie mówiło się na nie AMERYKANOSY. Zazwyczaj rodzice kupowali na stoisku piekarniczym na targu. Były pokryte lukrem i namalowane na nich uśmiechnięte buźki. Nie wiedziałam, że można je zrobić tak szybko i tak łatwo.

  • 15 min

Składniki:

  • 120 g masła rozpuszczonego i wystudzonego
    500 g mąki pszennej
    3 jaja
    2 łyżeczki amoniaku
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru
    2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    6 łyżek wody

Amerykany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zmiksuj z jajkami.
  • 2. Dodaj mąkę, cukier, amoniak. Na koniec wlej tłuszcz i dokładnie zmiksuj.
  • 3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj po łyżce ciasta i piecz przez 15 minut w 180 stopniach, opcja pieca góra-dół.
  • 4. Studź na kratce.
  • 5. W miseczce wymieszaj cukier puder z wodą i sokiem z cytryny, tak aby nie było grudek. Kolejno polukruj nim wystudzone ciastka.

Porady

Dla lepszych efektów możesz ozdobić ciastka dodatkowo roztopioną czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy