Angielskie śniadanie

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Patrząc na ten talerz można pomyśleć sobie, że to miks, który nie pasuje na jeden talerz a po drugie, że to raczej obiad niż śniadanie:). Nic bardziej mylnego. Każdy powinien spróbować! Dodatkowo jego przygotowanie to kilka chwil. Składniki na dwie porcje.

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 4 cienkie kiełbaski
    2 jajka
    1 puszka fasolki w zalewie pomidorowej
    1 bagietka
    1 pomidor
    2 pieczarki
    rukola do dekoracji
    sól, pieprz
    masło

Angielskie śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na suchej, rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną na 4 części bagietkę aż stanie się chrupka. Zdejmujemy z patelni, smarujemy masłem.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy masło, kładziemy kiełbaski, przekrojone na pół pieczarki oraz pokrojonego w plastry pomidora. Wszystko smażymy z dwóch stron do zarumienienia przez około 10 minut.
  • 3. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, rozbijamy jajka i smażymy je tak by białko się ścięło a żółtko pozostało płynne. W międzyczasie podgrzewamy również fasolkę.
  • 4. Na talerzu rozkładamy garść rukoli. Fasolkę przekładamy do małej miseczki, którą ustawiamy na talerz. Wykładamy także jajka, kiełbaskę, warzywa i bagietkę. Jajka i warzywa posypujemy solą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy