Apple curd

0 (0 ocen)

  • 60 min

Apple Curd to wariacja angielskiego specjału owocowego masła (twarogu), którego najczęściej można spotkać pod postacią Lemon Curd. Stosowany przede wszystkim do naleśników, tostów czy też gofrów i dodatek do ciast. Apple curd świetnie się też sprawdzi w przygotowaniu tradycyjnej szarlotki.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 dużych jabłek
    skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
    4 jajka
    100 g masła
    3/4 szkl. cukru

Apple curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Obrane i pokrojone jabła 1. Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w mniejsze części. Wrzucamy do rondelka razem z odrobiną wody i soku cytrynowego.
  • Mus z jabłek 2. Gotujemy do momentu kiedy jabłka się całkowicie rozpadną. Przygotowany mus odstawiamy do ostygnięcia.
  • Jajka wymieszane z cukrem 3. W rondelku mieszamy roztrzepane jajka razem z cukrem i gotujemy do chwili kiedy składniki się połączą.
  • Kiedy cukier się rozpuści dodajemy masło, sok i skórkę z cytryny 4. Następnie dodajemy masło, sok z cytryn razem z otartą skórką i podgrzewamy do chwili kiedy masło się roztopi.
  • Na koniec dodajemy mus z jabłek 5. Na koniec dodajemy wcześniej przygotowany mus z jabłek i gotujemy do momentu kiedy krem zgęstnieje (ok. 15-25 min), cały czas mieszając.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy