Apple curd

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny dodatek do deserów z polskich jabłek.

  • 30 min

Składniki:

  • (na średni słoik)

    4 spore jabłka
    1/3 szklanki cukru
    sok i skórka z połowy cytryny
    2 żółtka
    100g masła
    ew. 1/4 szklanki wody

Apple curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Umieścić w rondelku, ewentualnie podlać wodą (ja miałam bardzo soczyste jabłka, nie musiałam podlewać wodą). Wlać sok i dodać skórkę z cytryny. Gotować aż jabłka całkiem się rozpadną. Odstawić do wystudzenia.
    Żółtka zmiksować z cukrem i masłem. Dodać do zimnych jabłek. Podgrzać, aż całość dokładnie się połączy i gotować do zgęstnienia (około 20 minut).
    Gotowy krem można przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do tygodnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

JAMESON APPLE